10:45
0

Jessica Geçmişin Peşinde!


Jessica Jones’un ilk sezonu Kasım 2015’te yayınlanmıştı. Marvel’in şimdilik tek kadın başrol hikayesi olan Jessica Jones’un 2. sezonunu 8 Mart’ta denk getirmesi anlamlı!
Yaklaşık iki buçuk yıllık bir aranın ardından kahramanımıza kavuştuk. Elbette ara bu kadar fazla olmadı. The Defenders izleyenler için bu durum bir yıldan daha az sürdü. Onun da Ağustos 2017’de yayınlandığını belirtelim. Dizinin iki sezonu arasındaki bu zaman farkına rağmen Jessica’dan uzak kalmış değiliz.
Yazının devamı için ön not olarak şunu belirteyim. İlk bölümü izledikten sonra yazıyorum bunları. Haliyle spoiler var ama pek de bir şey yok. Sadece gelecek bölümlerle ilgili tahminler üzerine bir yazı oldu. Aslında sezon ortasında yazacaktım ancak izlenim yazısı gibi olması daha iyi diye düşündüm.

İlk sezonun sonunda hatırlarsanız Jessica, Kilgrave’i öldürüyordu. O zamandan bu yana hayatında pek de bir değişim olmadığını görüyoruz. 2. sezonda bu anlamda fark yaratan şey artık Jessica’nın gizemli biri olmaması. Herkes onun süper güçlü kadın olduğunu biliyor. Hatta onun dedektiflik yeteneklerinden faydalanmak isteyenler için bu önemli bir özellik haline gelmiş. Bir yandan da Kilgrave’i öldürmesi üzerinden “katil” olma ya da olmama mevzuları var.

Jessica bölüm boyunca bununla mücadele diyor. Birini öldürdü ve bu onu katil yapıyor. Fakat bunu kabullenmekle kabullenmemek arasında bir yerde geziniyor karakterimiz. Jessica’nın öldürmeye meyli yok diyemeyiz fakat Kilgrave dışında bir örneğimiz de yok. Daha çok, şiddetten istese de kaçamayan bir karakter o. Kendisini kahraman olarak bile tanımlamıyor.


İlk sezondan sonra zaten karakterlerimizi tanıdığımız için bu tarz şeylerle vakit kaybetmemiş bölüm. Jessica yine bildiğimiz gibi, alkole abanıyor. Dedektiflik işleriyle uğraşıyor. Yeni karakterlerimiz de var elbette. Bunlardan biri de Jessica’ya iş anlamında rakip olacak biri. Pryce Cheng, Jessica’ya iş teklifi yapıyor. Onun şirketini satın almak istiyor ve böylece rekabeti ortadan kaldıracak. Elbette kahramanımız bunu kabul etmiyor. Gidip bir de Cheng’in peşine düşüyor fakat bir şey bulamayacağını anlıyor. Sonrasında aralarında bir kavga oluyor, daha doğrusu Jessica rakibini iyice benzetiyor.
Dizinin yukarıda bahsettiğim kısımları pek ilgili çekici değil şimdilik. Zaten Cheng’i de Jessica’ya yönlendirenin Hogarth olduğunu öğreniyoruz. Ayrıca bölüm sonunda Hogarth’ın bir sağlık sorunu olduğunu anlıyoruz ancak içerik belli değil. The Defenders’ta falan var mıydı buna yönelik bir ima? Hatırlamıyorum şu an.

Dizinin sezona yayılacak asıl mevzusu, Jessica’nın nasıl bu güçlerine kavuştuğu anlaşılan. Ailesinin ölümü, IGH adlı şirketin onun üzerinde deney yapması, bunun onda etkileri üzerine bir tema olacak. Belli ki bu şirketi araştıracak. Bunda da etkili olan şey, ondan yardım istemeye gelen, sadece korktuğu zaman güçlerini kullanabilen bir süper hızlının ölmesi. Açıkçası kendisine ‘Whizzer’ diyen karakterin doğru söylediğini ilk anda anladım. Yani tahmin edilebilirdi çünkü daha öncesinde bu şirketle ve Jessica’nın güçleriyle ilgi muhabbet dönmüştü. Trish, Jessica’ya elinden gelen yardımı yapmaya ve ailesinin ölümüne neden olan kazadan sonraki 20 günlük boşluğu araştırmaya çalışıyor.
Onun da işi zor gibi. Radyo programı eski reytinglerini alamıyor çünkü eğlenceli konular yerine süper kahramanların hayatına odaklanıyor. Bir de işin içinde Jessica var tam anlamıyla da bunu yapamıyor. Haliyle işler iyi durumda değil. Yine yanlış hatırlamıyorsam Trish’in sevgilisi yoktu ancak Oscar adlı popüler bir haberciyle aşk yaşamaya başlamış. Oscar’ın altından başka şeyler çıkacak izlenimi uyandı bende. Yani kötülerin tarafında yer eden biri olabilir. Emin değilim ama olursa şaşırmam. Mesleğini aslında gerçek kimliğini örtbas etmeye çalışmak için kullanıyor olabilir. Hatta Trish ile yakınlaşmasının sebebi de IGH adlı şirkete çalışıyor olması ve Jessica hakkında bilgi toplama amacıyla da olabilir. Göreceğiz.

Bir de şimdilik emin olmadığımız ama tahminen Jessica’nın kardeşi olabileceğini varsayacağımız bir karakter var. Onun anne ve babasıyla birlikte kazada öldüğünü biliyoruz ama bu öyle olmayabilir. Kardeşi de Jessica gibi süper güçlerle donatılmış olabilir.

Son olarak Kilgrave mevzusu var. İlk bölümde adı çok geçti normal olarak. Zaten fragmanlardan ve haberlerden biliyoruz karakterin 2. sezonda yer alacağını ancak şöyle bir durum var. Fiziksel olarak mı yer alacak yoksa Jessica’nın zihninde bir karakter olarak mı? İşte bu kısım muallak. Zaten fragmanlarda mor filtreli sahneler görmüştük. Jessica’nın zihninde yer etmesi çok mantıklı ancak bir yandan da onun katil olmadığını göstermesi açısından Kilgrave’in geri dönmesi enteresan olabilir. Tabi bu konuyu çok uzatmamak gerekiyor. Önümüzdeki daha 12 bölüm var. İzleyip öğreneceğiz. J

Doruk Önal