09:52
0

Bazı filmler başında sonuna tahmin edilebilir olsa da izleyene keyif verir. Amerikalı yönetmen Marc Webb’in son çalışması Deha (Gifted) için de bunu söyleyebilirim. Elbette bu tarz bir söylemin kişisel zevklere denk düştüğünü de düşünüyorum.
Çocuk oyuncu Mckenna Grace’in performansı filmi ayakta tutan unsur. Frank (Chris Evans), kız kardeşi intihar ettikten sonra Mary’e bakar. Kendi hayatını bütünüyle değiştirmiştir. Boston Üniversitesi’nde felsefe profesörlüğü yapan Frank, Florida’ya yerleşmiş ve tekne tamiriyle uğraşmaktadır. Mary, yedi yaşına gelmiştir ve okula gitmesi gerekmektedir. Ancak Mary’nin yaşıtlarının çok ötesinde bir zekâya sahip olması daha ilk günden onun üstün zekâlı olduğunun anlaşılmasına neden olur.
gifted2
Mary’nin annesi intihar etmeden önce çözülmesi zor bir matematik problemi üzerinde çalışıyormuş. Yani anlayacağınız annesi de üstün zekalı. Frank’in annesinin de matematik profesörü olduğunu söyleyeyim. Mary’nin normal bir hayatı olmasını isteyen Frank onu özel okula göndermek istemez. Bunun parayla ilgisi yoktur. Kardeşinin intihar etmesinin sebebini üstün zekasından dolayı kısıtlanmış hayatında arar ve aynı şeyin ileride Mary’nin başına gelmesini istemez.
gifted1
İşte bu noktada yıllardır arayıp sormayan büyük anne ortaya çıkar ve çocuğun velayetini almak için Frank’e dava açar. Film, işi sıkıcı hale getirmeyecek düzeyde bu dava süreciyle birlikte Mary ve Frank arasındaki bağa odaklanıyor. Bir yandan da Frank ve annesi arasındaki ilişkiyi izliyoruz.
Komedisi bol bu dram bence sıkmadan izletiyor kendisini. Zaman zaman tempo düşse de bir şekilde Mckenna Grace’in sahneye çıkmasıyla yükseliyor. Chris Evans, Kaptan Amerika edasıyla sürekli kasılmasa belki daha samimi olabilirdi fakat yine de kötü diyebileceğim bir performansı yok. İzlemeye değer eğlenceli bir film olduğunu söyleyebilirim.