08:49
0


Matt Damon 2007'deki The Bourne Ultimatum'un ardından serinin dördüncü filmi Jason Bourne ile Bourne serisine geri döndü. İlk üç filmden biraz daha bağımsız bir hikayesi olan bu film öncekilere göre pek tatmin edici değil aslında.

Hikaye bambaşka bir yöne evrilmiş gibi. Aslında birçok yönden bittiğini sandığımız şeyler, durup dururken hortluyor. Bu filmin asıl meselesi Bourne'un babasınında bu işin içinde olması, bir yandan hala kendi geçmişine tam anlamıyla hakim olamaması ve babasının ölümünü araştırması diyebiliriz.

Elbette yine içeriden anlamadığımız şekilde destek alıyor. Yahu bu CIA ne biçim bir kurum. En tepedekiler patır patır dökülüyor arkadaş. Sonra gel de ülkeni koru...


Bu filmin esas kızı Alicia Vikander'in canlandırdığı siber suçlar müdiresi (ya da ona benzer bir şey) Heather Lee olmuş. Genç ve güzel kontenjanını onunla kullanmışlar kısaca. Bu yolda Nicky Parsons'ı feda etmeleri normal elbette.

Lee, başta Bourne'u yakalama üzerine hareket ederken, sonrasında ona yardım eder. Burada nihai amacı CIA'in kötücül operasyonlarının sona erdirilmesi ve ayrıca Bourne'un aslında bir intikam arayışında olmadığına dair inancı. Bunu da geçmişte Bourne ile ilgili yapılmış araştırmaları okuyarak kuruyor kafasında. Zira Bourne ona göre teşkilata yeniden kazandırılabilir.


Aslında bu düşünce eğer yeni Bourne'lar göreceksek ilerisi için keyif verici olabilir. Her ne kadar Bourne'un, yani geçmişini arayan bir adamın hikayesi üzerine kurulu olsa da her şey, artık sıkmaya başladı. Yani başka şeyler bulmak gerek gibi.

Çünkü bu yolda yazılacak senaryolar git gide aptallaşmaya, "Eeee daha önce aklınız neredeydi?" sorularını sordurmaya başlayacak. Sadece aksiyondan ve dövüşten ibaret bir hikayeye dönüşmesi hoş olmaz diyorum.



Vikander'in performansını beğendim. Riz Ahmed son zamanlarda her yerden fırlıyor. Yanın yanı bir rolde onu izliyoruz. Tommy Lee Jones ve Vincent Cassel ise filmin popüler oyuncu kadrosu için biçilmiş kaftan fakat pek de önemli değiller. Kim olsa olurmuş bana göre.

Sonuç olarak film kendisini izletiyor. Yine kurnaz ve akıllı bir Jason Bourne var karşımızda. Aksiyon, kovalamaca sahneleri başarılı. O konuda sıkıntı yok. Ancak geçmiş hikayelerde daha temiz ve başarılı dövüş sahneleri vardı. Jason yaşlandıkça vurduğunu indirir olmuş.

Puanım 6/10