11:51
0

Derviş Zaim’in son filmi Balık 17 Ekim günü sinema salonlarındaki yerini aldı. Başrollerinde Bülent İnal ve Sanem Çelik’in oynadığı bu filmde, Derviş Zaim insanın doğa ile olan ilişkisini mistik unsurlar kullanarak ele alıyor. Zaim flashback’ler yaparak anlattığı bu filmde sona adım adım ve sağlam bir şekilde ulaşıyor.


Küçük bir balıkçı kasabasında zor şartlar altında geçimini sağlamaya çalışan Kaya, bir yandan da hasta kızının iyileşmesi için çabalamaktadır. Fakat bu yolda bir hayli zorlanıyordur. Bir yanda balık çiftliği kurup zengin olma hayalleri, bir yanda ekonomik durumunun kötü oluşu ve kızının hastalığı derken Kaya, doğa ile zorlu bir mücadeleye girer. Zorlu her ne kadar ailesinin geleceğini düşünerek hareket etse de doğayı katlederek kendisinin de sonunu getiren bir sürece giriyor.


Sanem Çelik’in canlandırdığı Filiz ise Kaya’nın zıttı bir tavra sahiptir doğaya karşı. İlk andan itibaren göle olan borçlarını ödemek ister. Böylece karşılığını alacaklarını düşünmektedir. Bunda gördüğü rüyaların etkisinin de olduğunu söyleyebiliriz. Ki karakterin yaratımı da zaten bizi o yöne sürüklüyor.
Kurgu ve görüntü olarak film diğer yönlerinden daha fazla öne çıkıyor. Açıkçası oyunculukları yetersiz bulsam da, bu yetersizlik filme olumlu yönde katkı sağlıyor. Yani oyunculardan çok hikâye daha belirgin bir hal almış. Onların yaşamları üzerinden filmin ana meselesi olan doğa ve insanın sürdürülebilir dengesi, doğanın tahribatı ve bunun insana geri dönüşü üzerine düşünme imkânı buluyoruz.


Filmin müzikleri Marios Takoushis’e ait. Müziğin kullanımı da ayrı bir tat katmış filme. Filmin kırılma noktaları, doğayla insan arasındaki ilişkide doğanın sesi, isyanı diyebileceğimiz anların tasvir biçimi de filmin mistik havasını kuvvetlendiriyor. Usta yönetmen arzuladığı atmosferi yaratmayı başarmış filmde. Bunun yanı sıra var olan bir eksiklik hissinin de olduğunu söylemek isterim. İzlemeye değer, düşündürtücü bir film.